Beter bang zijn

2020 HarrijvanCoaching Angst Corona

Stress en illusie

Huisartsen melden deze week steeds meer stressklachten bij hun patiënten maar ook de ontkenning daarvan. Stress en spanning vergroten de negativiteit van de situatie en daarmee krijgt de neerwaartse spiraal van ontkenning, boosheid, machteloosheid, verlamming en paniek ruim baan. Achterdocht maakt dat we ons tegen elkaar gaan afzetten. En dat terwijl we juist naar veiligheid, creativiteit en oplossingen verlangen.
We verlangen ook naar controle naar mate we meer het gevoel krijgen die te verliezen. Maar één van de grote lessen van de afgelopen decennia is wel dat controle een illusie is. We hebben door de eerdere financiële crisis al mogen ervaren dat een huis niet in waarde blijft stijgen en dat een vaste baan niet zo vast is. Nu is zelfs gezellig samen zijn en op vakantie gaan niet meer vanzelfsprekend. De basis van ons bestaan en welzijn wordt blijvend geraakt en dat veroorzaakt natuurlijk veel en sterke emoties, gevoed door angst.

4 stappen

Aangezien angst een slechte raadgever is en de omstandigheden voorlopig niet veranderen kunnen we maar beter bekijken hoe we beter bang kunnen zijn. Want angst op zich is niet het probleem, het gaat erom hoe je ermee omgaat. Ontkennen betekent namelijk dat het blijft. En dat is meteen al een van de belangrijkste inzichten: loop er niet van weg maar draai je om en wees juist geïnteresseerd.
Hier volgen de 4 stappen:

 1. Aangaan
  Erken dat je bang bent en je kwetsbaar voelt. Ook als dat heftig voelt.
 2. Acceptatie
  Laat de omstandigheden even voor wat ze zijn. Wil er niet vanaf maar accepteer dat angst onderdeel uitmaakt van het leven. Ook dat van jou. Je zult merken dat dit meer rust geeft.
 3. Aandacht
  Maak concreet wat je ervaart als je bang bent, bijvoorbeeld in je lichaam. Hoogstwaarschijnlijk ervaar je veel nuttige energie…
 4. Actie
  ..en die kun je uitstekend gebruiken om zaken op een rij te zetten, een plan van aanpak te maken, te sporten. Kortom om positief in actie te komen.

Balans is de conclusie

Het interessante is dat het meer zin heeft om bewust aandacht te besteden aan je angst dan het weg te drukken zoals we vaak onbewust doen. De balans tussen de realiteit onder ogen zien en ontspanning in combinatie met aandacht geven aan wat je voelt geeft de meeste rust en kalmte voor goede besluiten. Dat is belangrijk en komt daarom altijd terug in mijn coachingsprogramma’s. Door de leeuw in de bek te kijken kun je de energie die angst met zich meebrengt op een creatieve en constructieve manier inzetten. Bijvoorbeeld voor een betere communicatie thuis, voor hulp aan anderen, aanpassingen in je werk. Vergeet niet om daar van te genieten!

Meer weten?
Bel 06 - 171 036 22 of mail naar welkom@harrijvan.nl

E-Book

gratis-e-boek

Vraag het gratis e-boek aan:
"3 heldere stappen naar balans"
en abonneer je direct op de nieuwsbrief
Voor meer energie innerlijke rust en verbinding

Je ontdekt:
- hoe je stress, fysieke of emotionele pijn en onrust transformeert in balans en voldoening
- wat je kunt doen als je weet dat er meer in je zit
- hoe je alles uit je leven haalt en verder verdiept in je vak

Coaching kan worden vergoed

In sommige situaties wordt coaching vergoed;

Als ondernemer of ZZP’er is zakelijke coaching aftrekken bij de belasting.

Vergoeding is soms mogelijk vanuit de Arbeids-Ongeschiktheids- Verzekering (AOV)

> Vraag hiernaar tijdens een gratis inzichtgesprek

Veel bedrijven hebben vaak een budget gereserveerd voor professionele ontwikkeling van de werknemers.

> Vraag hiernaar bij jouw werkgever

Nieuwsbrief

gratis-nieuwsbrief

Volg mij en ontvang regelmatig tips en inzichten over balans, innerlijke rust, verbinding en voldoening

Gratis 30 minuten telefonisch gesprek t.w.v. 97,-

Inzichtgesprek aanvragen

 • Wil jij ook een optimale balans werk - privé door gebruik te maken van je sterke kanten?
 • En daardoor meer betekenen voor de mensen om je heen?
 • Wil je weten wat professionele coaching voor jou zou kunnen betekenen?

Tijdens dit persoonlijke gesprek gaan we in op jouw situatie. Ik stel je vragen om te achterhalen wat je nodig hebt en ik geef je concrete tips waarmee je direct verder kunt.

vraag-inzichtgesprek-aan-blog
libelle magazine artikel harrijvan coaching
Trots op het artikel in “Liefde voor het leven”

Het oog van de orkaan

In het magazine van Libelle Uitvaartbegeleiding vertelt Marja het zeer persoonlijke verhaal over hoe hypnotherapie haar heeft geholpen tijdens haar rouwproces, waarom zij nu zelf hypnotherapeut is en anderen helpt met deze mooie vorm van coaching.

Jouw weg naar vrijheid, voldoening en innerlijke rust

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Plan dan een vrijblijvend inzichtgesprek met me in.