logo-vignet-transparant

Botsende karakters

botsende-karakters-nummer-een-oorzaak-van-een-echtscheiding

Wist je dat botsende karakters en te weinig praten de belangrijkste oorzaken van conflicten en echtscheiding zijn? Anders gezegd: de meeste conflicten gaan over relaties (en over geld). Thuis, op het werk, in de vriendenkring of de vereniging.

Dat veroorzaakt een enorme hoeveelheid onrust en stress. Onbalans dus, en klachten van psychische lichamelijke of emotionele aard zijn meestal het logische gevolg. Dat komt omdat iedereen zijn eigen unieke manier van communiceren heeft. Die manier hoeft niet noodzakelijkerwijs aan te sluiten op die van de ander. Op zich hoeft dat niet direct te leiden tot conflicten, echter als de motivatie om samen te werken of de verliefdheid afneemt dan komen ze aan de oppervlakte als irritaties. Zeker als er ook andere stress is bijvoorbeeld over geld of over het werk dan werkt dat als een enorme hefboom. Afhankelijk van de stijl van de betrokken personen barst de bom of start een 'koude oorlog'. Dat kan zenuwslopend zijn, zeker niet alleen voor de strijdende partijen…

De omgeving krijgt doorgaans een flinke tik mee.
Sommige mensen vinden dat conflicten erbij horen en deels klopt dat ook wel. Je hoeft er niet bang voor te zijn en alle conflicten voorkomen gaat waarschijnlijk niet lukken, het aantal keren onenigheid sterk terugbrengen is zeker mogelijk. Dat is van groot belang ook als je zelf niet zo'n last hebt van een ruzie. De mensen om je heen raakt het namelijk meer dan de meeste mensen denken. Je partner, collega, je kinderen, vriend of zakenpartner zijn er wellicht veel gevoeliger voor dan je van de buitenkant ziet en de stress die zij ervaren kan ook best lang doorwerken. Zij weten immers niet precies wat er speelt en halen zich mogelijk van alles in hun hoofd. Vaak praten mensen er niet over uit angst het conflict groter te maken en dan is de vicieuze cirkel rond. De neerwaartse spiraal is ingezet waarbij de kans op een goede oplossing kleiner en moeilijker wordt en de kans op blijvende schade groter.

Gelukkig kun je dit voor zijn.
Neem daarom al bij de eerste symptomen meteen maatregelen. Ook als je niet direct een oplossing weet kan het veel schelen om in een vroeg stadium te vertellen dat je wrijving ervaart. Vraag de ander wat hij of zij voorstelt of nodig heeft in deze situatie. Of liever, wees zo slim om jezelf op dit punt bij voorbaat goed te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de vorm van coaching. Het ‘persoonlijke stijl’ profiel dat jij gratis in de beknopte versie hebt ontvangen geeft je, ook bij conflicten, de rest van je leven belangrijke inzichten. De uitgebreide versie telt maar liefs 23 pagina's waardevolle adviezen specifiek op jou afgestemd over je communicatievoorkeuren, sterktes valkuilen, jouw groeimogelijkheden en zelfbeeld. Dat is wel zo effectief. Daarom gebruik ik het profiel dan ook graag tijdens mijn coachingsprogramma's.

Meer weten?
Bel 06 - 171 036 22 of mail naar welkom@harrijvan.nl

Contact

Praktijkadres:
Oosteinde 25A 1678 HP Oostwoud / Hoorn

 

Daarnaast coachingslocaties in Amsterdam,
Alkmaar, Haarlem en diverse andere plaatsen.

 

Coaching in Dutch and English

 

Tel: 06 - 171 03 622
E-mail: welkom@harrijvan.nl

Netwerken en vergoedingen

Harrijvan Coaching is aangesloten bij diverse coachingsnetwerken, onder andere die van Mentavitalis en Leela.

Marja Harrijvan

Ik coach ondernemers medici en professionals naar een optimale balans privé-werk door hun zelfinzicht te vergroten en hen te inspireren om authentieke en slimme keuzes te maken.

 

Door te werken vanuit de persoonlijke stijl van mensen worden keuzes duidelijker en het behalen van doelen makkelijker. Dat brengt de nodige rust en ruimte waardoor zij van grotere maatschappelijke betekenis kunnen zijn en meer ambities kunnen realiseren.