logo-vignet-transparant

Druk zijn is ineffectief gedrag

druk-zijn-is-ineffectief-gedrag

Tijdens de vorige vakantie heb ik gekeken naar het fenomeen 'druk'. Het 'druk' hebben lijkt de norm, dan doe je mee. Ik ken echter weinig mensen die er op lange termijn gelukkig van worden. Bovendien is het slecht voor je imago. Ik heb er afscheid van genomen en geef je tips.

Gezonde Ambitie

Druk zijn lijkt zo normaal maar voor mij was het nooit zo positief. Begrijp me goed, ik ben ambitieus, geniet van een gevulde agenda en ben graag gepassioneerd bezig. Dat is prettig en maakt me effectief waardoor ik optimaal presteer. Maar als we te veel moeten dan rennen we van het een naar het ander. Er is dan geen ruimte meer voor nadenken creativiteit en ontwikkeling. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Kiezen of vermijden

Daarom ging ik op onderzoek uit en wat blijkt? Ik kom weer uit bij gedrag. Als we het druk hebben moeten we veel keuzes maken. Zijn dat er te veel dan nemen wij de makkelijkste weg en doen alles. Druk zijn is dus ineffectief gedrag. Het is het gevolg van het vermijden van lastige of zelfs pijnlijke keuzes. Heb je het eenmaal druk, dan blijkt het verslavend te zijn. Neem maar eens vrij midden in hectiek of na een erg drukke tijd. Afkickverschijnselen zijn je deel terwijl om je heen iedereen je het verkeerde voorbeeld blijft geven.

Timemanagement helpt niet

Als je geen keuzes maakt heb je te veel te doen. Je tijd beter indelen helpt dan niet. Je MOET kiezen, met je hoofd in de emmer om te kijken wat er uit kan. En dat kun je gerust doen want uit onderzoek blijkt dat meer geld status en erkenning niet veel bijdraagt aan ons welzijn. Kijk maar naar Elvis.

Onderscheid

Een belangrijke voorwaarde voor succes is je onderscheiden. Als we het allemaal druk hebben dan is dat dus niet onderscheidend. In hoeveel gevallen het de waarheid is laat zich overigens raden. Druk blijkt onterecht een synoniem voor succes want ons geluk wordt bepaald door gezonde familie- en vriendschapsbanden, een bijdrage leveren aan de maatschappij en persoonlijke groei. Datgene wat je vooral doet als je het minder druk hebt.

En nu? Tips

Door de vakantie ben je even uit de ratrace gestapt. NU is dus het makkelijkste moment om je gedrag te veranderen. Hak knopen door en vertel de mensen in je omgeving van je besluiten zodat ze er rekening mee kunnen houden. Wel volhouden, want je hebt ze met je drukke gedrag zelf geleerd om alles op jouw bord te gooien. Dan kun je oprecht iets anders vertellen als je gevraagd wordt hoe het gaat. Zeker als het wel meevalt met die drukte van je.

Hulp nodig bij het kiezen, wil je meer adviezen?
Bel 06 - 171 036 22 of mail naar welkom@harrijvan.nl

Contact

Praktijkadres:
Oosteinde 25A 1678 HP Oostwoud / Hoorn

 

Daarnaast coachingslocaties in Amsterdam,
Alkmaar, Haarlem en diverse andere plaatsen.

 

Coaching in Dutch and English

 

Tel: 06 - 171 03 622
E-mail: welkom@harrijvan.nl

Netwerken en vergoedingen

Harrijvan Coaching is aangesloten bij diverse coachingsnetwerken, onder andere die van Mentavitalis en Leela.

Marja Harrijvan

Ik coach ondernemers medici en professionals naar een optimale balans privé-werk door hun zelfinzicht te vergroten en hen te inspireren om authentieke en slimme keuzes te maken.

 

Door te werken vanuit de persoonlijke stijl van mensen worden keuzes duidelijker en het behalen van doelen makkelijker. Dat brengt de nodige rust en ruimte waardoor zij van grotere maatschappelijke betekenis kunnen zijn en meer ambities kunnen realiseren.