logo-vignet-transparant

Met emoties omgaan

met-emoties-leren-omgaan

Zeker als onze agenda voller wordt dan hebben we de neiging emoties te onderdrukken. Het verstand wordt over het algemeen overgewaardeerd en lichaam en emoties verwaarloosd. Met als gevolg een versnelde neerwaartse spiraal: je koerst af op een burn out.

Kort lontje
Ondernemer Tim* kwam bijvoorbeeld bij mij omdat hij steeds boos was over kleine dingen: hij had een kort lontje. “Ik heb eigenlijk helemaal geen lontje, ik ontplof meteen” vertelde hij. Hij jaagde daarmee zijn omgeving tegen hem in het harnas. Hoe het kwam wist hij niet precies en hij had zelf al van alles geprobeerd om het op te lossen maar er veranderde niets..

Stressklachten
We winden ons op over van alles: grote en kleine zaken. Vaak doen we dit onbewust: het is een gewoonte geworden. Een hele ongezonde gewoonte trouwens. Want met die opwinding doen we vaak niet zo veel, hooguit praten we er verontwaardigd over en gaan weer over tot de orde van de dag. Het lichaam heeft ondertussen adrenaline aangemaakt om te vechten of te vluchten, maar daar doen we niets mee. Dat veroorzaakt op den duur allerlei stressklachten. Maar ook in privé en op het werk krijgen we er last van, omdat het ook ons gedrag negatief beïnvloedt.

Conflicten
Emoties onderdrukken werkt averechts: ze blijven daardoor juist in plaats van dat ze verdwijnen. In tegendeel, ze verergeren! Dus loop je op een gegeven moment rond als een soort snelkookpan waarvan het ventiel stuk is: de druk, oftewel de stress, wordt steeds hoger. Door het opkroppen ontstaan er steeds vaker conflicten. Dat remt je nog verder af.

De Oplossing
Dus hielp ik Tim ontdekken wat er achter de boosheid zat. Toen bleek dat dit een gebeurtenis was van een poos geleden die hij totaal was vergeten. Echter, onbewust speelde het wel degelijk een belemmerende rol in zijn dagelijks leven. Zijn boosheid kostte veel energie. En dat had weer een extra negatief effect op zijn communicatie en werkplezier. Natuurlijk werkte dat ook door in zijn bedrijfsresultaten. Tot Tim zijn opluchting konden we zijn probleem in een paar gesprekken helemaal oplossen. 

Betere bedrijfsresultaten 
Komt er nu boosheid op, dan is er echt wat aan de hand en kan hij de energie gebruiken om daadkrachtig te handelen. Zo is zijn emotie zijn kracht geworden.
En hij heeft ervaren dat voor balans aandacht nodig is voor zowel verstand lichaam als emotie.
Vorige week vertelde hij dat hij thuis gezelliger is, meer energie heeft, creatiever is en makkelijker nieuwe opdrachten binnen haalt!
Dat betekent een prima zomer voor Tim en zijn gezin. Zonnige vakantie!

 

(*fictieve naam in verband met bescherming privacy)

Heb je net als Tim* ook last van verklaarbare of onverklaarbare boosheid?
Bel 06 - 171 036 22 of mail naar welkom@harrijvan.nl

Contact

Praktijkadres:
Oosteinde 25A 1678 HP Oostwoud / Hoorn

 

Daarnaast coachingslocaties in Amsterdam,
Alkmaar, Haarlem en diverse andere plaatsen.

 

Coaching in Dutch and English

 

Tel: 06 - 171 03 622
E-mail: welkom@harrijvan.nl

Netwerken en vergoedingen

Harrijvan Coaching is aangesloten bij diverse coachingsnetwerken, onder andere die van Mentavitalis en Leela.

Marja Harrijvan

Ik coach ondernemers medici en professionals naar een optimale balans privé-werk door hun zelfinzicht te vergroten en hen te inspireren om authentieke en slimme keuzes te maken.

 

Door te werken vanuit de persoonlijke stijl van mensen worden keuzes duidelijker en het behalen van doelen makkelijker. Dat brengt de nodige rust en ruimte waardoor zij van grotere maatschappelijke betekenis kunnen zijn en meer ambities kunnen realiseren.