logo-vignet-transparant

Misleidend zelfbeeld

misleidend-zelfbeeld

We zien ons zelf niet altijd zoals we werkelijk zijn. Ook de stiefmoeder van Sneeuwwitje had last van een misleidend zelfbeeld met alle gevolgen van dien. Nou én zul je wellicht denken, maar de gevolgen kunnen onder andere leiden tot een burn out.

Praktijkvoorbeeld*

Zo coachte ik Bert, een dermatoloog met een drukke succesvolle praktijk. Een burn out dreigde, want naast de stress van zijn overvolle dagen ontstonden er steeds vaker conflicten met zijn team. Hij werd meerdere keren per nacht wakker met een malend hoofd, had geen plezier meer in zijn werk en hij kwam niet meer toe aan mooie momenten met zijn gezin.

Knelpunt

Tijdens het eerste gesprek vroeg ik hem waarom hij dit vak had gekozen. Hij vertelde gepassioneerd dat hij graag mensen wilde helpen gezond en energiek te zijn zodat ze vol met hun persoonlijke doelen bezig konden zijn. In het werk zelf zat het dus niet, waar zat het knelpunt dan?

Spiegel

Hij beschreef zichzelf als een zeer betrokken mens die graag onenigheid wil voorkomen. Daardoor gaf hij anderen vaak hun zin en werkte hij zelf steeds wat harder om het team te ontlasten. Door een intensief gesprek en een goede persoonlijkheidsanalyse kwam hij tot een andere conclusie. Van nature blijkt hij namelijk juist een krachtige persoonlijkheid met visie die van uitdagingen houdt en sterk oplossingsgericht is. Toen ik hem die spiegel voorhield zag ik letterlijk het kwartje vallen.

Zijspoor

In zijn opvoeding was sterk de nadruk gelegd op het bewaren van de vrede en van een goede relatie met iedereen. Bert had dat zo goed meegekregen dat hij zijn daadkrachtige natuur op een zijspoor had gezet. Hij deed zich onbewust anders voor dan hij is. Met als resultaat dat hij van binnen boos was op zichzelf en op zijn team en dat hij zijn visie in zijn praktijk niet neerzette. Aan dat interne gevecht hebben we snel een einde kunnen maken.

Vrijheid

Binnen korte tijd ging het veel beter met Bert. Hij heeft samen met zijn team een plan geschreven om de organisatie van zijn praktijk te verbeteren waardoor hij zich meer kan concentreren op de patiënt en zijn ontwikkeling als arts. De uitwerking is zo goed dat hij de weekenden nu vrij kan houden en ook de woensdagmiddag aan zijn gezin besteed.

Olievlek door inzicht

Zo kan één goed inzicht leiden tot het afwenden, oplossen én voorkomen van een burn out. En in Bert zijn geval ook tot het verbeteren van de zorg in zijn praktijk. Als een olievlek werkt dit positief uit op alle betrokkenen.

Een misleidend zelfbeeld komt vaak voor en is niet zo makkelijk zelf te ontdekken. Het is eenvoudig te dicht bij om helder te kunnen zien.

 

*het beschreven praktijkvoorbeeld beschrijft een onderwerp dat ik vaak tegenkom, niet een bepaald persoon. De gebruikte naam is dan ook fictief.

Herken je jezelf of wil je jouw situatie aan mij voorleggen? Bel of mail mij dan voor een gratis inzicht-gesprek 06-17103622 of marja@harrijvan.nl.

Contact

Praktijkadres:
Oosteinde 25A 1678 HP Oostwoud / Hoorn

 

Daarnaast coachingslocaties in Amsterdam,
Alkmaar, Haarlem en diverse andere plaatsen.

 

Coaching in Dutch and English

 

Tel: 06 - 171 03 622
E-mail: welkom@harrijvan.nl

Netwerken en vergoedingen

Harrijvan Coaching is aangesloten bij diverse coachingsnetwerken, onder andere die van Mentavitalis en Leela.

Marja Harrijvan

Ik coach ondernemers medici en professionals naar een optimale balans privé-werk door hun zelfinzicht te vergroten en hen te inspireren om authentieke en slimme keuzes te maken.

 

Door te werken vanuit de persoonlijke stijl van mensen worden keuzes duidelijker en het behalen van doelen makkelijker. Dat brengt de nodige rust en ruimte waardoor zij van grotere maatschappelijke betekenis kunnen zijn en meer ambities kunnen realiseren.