logo-vignet-transparant

Stil zijn is meditatie

stil-zijn-is-meditatie

Mindfulness-opleidingen, klooster-retraites, meditatiecursussen, ceremonies met of zonder geestverruimende middelen. Ik verbaas mij steeds weer over al deze manieren om te komen tot wat wij allemaal van tijd tot tijd willen: RUST.

Omweg
Sommige van mijn coachklanten vragen mij letterlijk om hen te leren mediteren. Maar ik voel dan altijd weerstand want ik zie het leren mediteren als een omweg. We laten ons wijs maken dat we in opleiding moeten om iets te oefenen wat we al kunnen: namelijk STIL ZIJN. Als we naar de hectiek om ons heen kijken, lijkt zo’n cursus juist aan te raden want in onze maatschappij zijn er nauwelijks nog pauzes. Alleen ’s nachts hebben we nog echt rust, tenminste als het je lukt na zo’n overvolle dag je gedachten stil te zetten.

Wie is er de baas?
’s Morgens maakt niet je wekker maar je smartphone je wakker. Nog in bed liggend, check je al eerste je berichten, geef het maar toe. Je smartphone heeft de leiding vanaf de eerste tot de laatste seconde van je dag en is daarmee de baas over jouw leven. Aangezien ‘druk zijn’ de norm is, volgt daarna de vol geplande dag totdat je de smartphone weer naast je hoofdkussen legt bij het naar bed gaan. Is dit werkelijk wat je wilt?

De Kerst is een kans
Mijn advies is, pak de kans die de kerst-periode je biedt en wees STIL.  Door je smartphone UIT te zetten en de klokken af te plakken duurt je dag 2 x zo lang. Probeer het maar.  Zit, lig, sta, loop, ren of fiets in je favoriete omgeving en ga alleen. Neem alles voor de volle 100% waar alsof je nog nooit zoiets moois hebt gezien. Staar naar buiten, lig in bad, voer de vogels en kijk er naar. Trek je terug in jezelf, volg eenvoudig je ademhaling, vergeet de tijd en luister naar de stilte in jou. Dat kan zelfs in een volle trein en zeker in de auto in de file. Herhaal zonodig een prettig woord of zin. Bij voorbeeld: 'ik ben stil'.

Kiezen
De afgelopen maanden had ook ik een volle agenda. Door ruimte te maken af en toe stil te zijn, hield ik mijn goede humeur en had ik zin om daarnaast ook nog andere leuke dingen te doen.  Misschien vertel jij jezelf dat je zelfs tijdens de kerst geen tijd hebt om stil te zijn. Dan kies je dus niet genoeg. Rust creëren in je leven is zo belangrijk voor jouw welzijn en dat van je omgeving dat je keuzes moet maken. Misschien wel lastige keuzes. Heb je daar moeite mee, kom dan eens bij mij langs. Fijne feestdagen!

Meet weten?
Bel 06 - 171 036 22 of mail naar welkom@harrijvan.nl

Contact

Praktijkadres:
Oosteinde 25A 1678 HP Oostwoud / Hoorn

 

Daarnaast coachingslocaties in Amsterdam,
Alkmaar, Haarlem en diverse andere plaatsen.

 

Coaching in Dutch and English

 

Tel: 06 - 171 03 622
E-mail: welkom@harrijvan.nl

Netwerken en vergoedingen

Harrijvan Coaching is aangesloten bij diverse coachingsnetwerken, onder andere die van Mentavitalis en Leela.

Marja Harrijvan

Ik coach ondernemers medici en professionals naar een optimale balans privé-werk door hun zelfinzicht te vergroten en hen te inspireren om authentieke en slimme keuzes te maken.

 

Door te werken vanuit de persoonlijke stijl van mensen worden keuzes duidelijker en het behalen van doelen makkelijker. Dat brengt de nodige rust en ruimte waardoor zij van grotere maatschappelijke betekenis kunnen zijn en meer ambities kunnen realiseren.