logo-vignet-transparant

Zinloze Zorgen: 3 Tips

zinloze-zorgen-3-tips

Hans kwam bij mij omdat hij zich steeds zorgen liep te maken: op meerdere terreinen in zijn leven en werk was er onrust. Hetzelfde rijtje kwam steeds weer langs, soms zelfs elk uur. Totdat hij anders ging kijken…

Malen

Je herkent het vast: Hans liep te malen over allerlei zaken: een besluit dat moest worden genomen, iemand in zijn omgeving waar het niet goed mee ging, hoe hij de grote hoeveelheid werk afkreeg… Als je niet oppast wordt het een rijtje dat je gedurende de dag ontelbare keren herhaald. Dat malen vraagt veel van je aandacht, kost energie en je plezier verdwijnt. Voordat je het weet, kom in een neerwaartse spiraal terecht.

Stop!

Ik heb één van mijn ontspanningsoefeningen met hem gedaan in combinatie  met een aantal vragen. Die werkwijze levert veelal mooie inzichten op. Zo ook nu weer. Ineens zag hij dat zorgen maken een gewoonte kan zijn. Daarnaast viel hem op dat zijn zorgen óf over het verleden óf over de toekomst gaan. En dat als je daarmee ophoudt, er iets moois gebeurt: het NU blijft over en daar is niets om over te piekeren.

3 Tips

Inzichten en.. hoe los je daarmee de zorgen op?

  1. Schrijf alle zorgen op, gesorteerd op verleden en toekomst.
    Bij de zorgen uit het verleden vraag jezelf af: Wat kan en wil ik hier nog aan doen?
    Bij de zorgen van de toekomst vraag jezelf af: waar ben ik precies bang voor?     Hoe groot is de kans dat die aannames uitkomen? Ook hier vraag je aan jezelf: Wat kan en wil ik hier aan doen?
  2. Komt er vanuit jezelf antwoord op die vragen: handel het meteen af, actie dus.
  3. In de andere gevallen: accepteer het. Zet er letterlijk en figuurlijk een streep onder. Dan is zorgen maken slechts een gewoonte, een onbewust herkauwen. Dat los je op door er bewust afscheid van te nemen.

Bonustips: Labelen

Wat Hans ook goed heeft geholpen is dit: hij merkte dat hij aan sommige gebeurtenissen uit het verleden ongemerkt een negatief label had gehangen. Waarbij hij zichzelf een brevet van onvermogen gaf. Na ons gesprek heeft hij er met de verkregen inzichten vervolgens voor gekozen om die situaties links te laten liggen of er een neutraal label aan te hangen. Want iets anders heeft weinig zin.
En mijn laatste tip betreft de toekomst: stop met het hebben van verwachtingen. Het loopt altijd anders. Veel plezier!

Meer tips? Verder praten?
Bel 06 - 171 036 22 of mail naar welkom@harrijvan.nl

Contact

Praktijkadres:
Oosteinde 25A 1678 HP Oostwoud / Hoorn

 

Daarnaast coachingslocaties in Amsterdam,
Alkmaar, Haarlem en diverse andere plaatsen.

 

Coaching in Dutch and English

 

Tel: 06 - 171 03 622
E-mail: welkom@harrijvan.nl

Netwerken en vergoedingen

Harrijvan Coaching is aangesloten bij diverse coachingsnetwerken, onder andere die van Mentavitalis en Leela.

Marja Harrijvan

Ik coach ondernemers medici en professionals naar een optimale balans privé-werk door hun zelfinzicht te vergroten en hen te inspireren om authentieke en slimme keuzes te maken.

 

Door te werken vanuit de persoonlijke stijl van mensen worden keuzes duidelijker en het behalen van doelen makkelijker. Dat brengt de nodige rust en ruimte waardoor zij van grotere maatschappelijke betekenis kunnen zijn en meer ambities kunnen realiseren.